Ciuperca unghiilor de la picioare

unghii îngrijite cu pedichiură

Dacă la ușa din față au apărut sandale și sandale, atunci vara este pe drum. Dar unii oameni pot visa doar la astfel de pantofi și totul din cauza ciupercii unghiilor de la picioare.

Stadiile ciupercii unghiilor

Ciuperca nu este deloc o boală inofensivă. Nu numai că strică aspectul picioarelor, dar subminează și sănătatea unei persoane, epuizează sistemul imunitar. Există de obicei două etape ale ciupercii unghiilor de la picioare.

La început este ușor să ratezi. Primele semne ale problemelor sunt de obicei:

 • puncte mici albe pe unghii;
 • modificarea formei unghiei;
 • apariția dungilor albe;
 • fragilitatea unghiei;
 • modificarea suprafeței, poate deveni tare și striată.

Pielea din jurul unghiei afectate este adesea roșie și fulgidă.

În stadiul avansat, culoarea plăcii unghiei se schimbă, devine mai aspră și mai groasă, unghia începe să se prăbușească. Treptat, ciuperca se poate răspândi la unghiile învecinate.

- Conform statisticilor, 15% din populație suferă de boli fungice sau este purtătoarea acesteia. Cel mai adesea, infecția cu ciuperca unghiilor apare acolo unde o persoană se spală, dar transmiterea prin obiecte de uz casnic nu poate fi exclusă: papuci, șosete, pantofi, - spunedermatolog Alexey Khairetdinov. - Boli precum diabetul zaharat, bolile vasculare ale picioarelor, leziunile plăcilor unghiilor, stările de imunodeficiență, HIV agravează evoluția unei boli fungice.

Tinerii suferă rar de ciuperca unghiilor de la picioare, deoarece procesele metabolice din corpul lor sunt rapide, dar persoanele în vârstă sunt expuse riscului.

Tratamentul ciupercii unghiilor

Ciuperca unghiilor de la picioare este tratată de un dermatolog. În stadiul inițial al bolii, tratamentul extern poate fi suficient, dar dacă momentul este ratat și ciupercile au încolțit în patul plăcii unghiei, va fi necesară o terapie mai serioasă. În acest caz, procesul de tratare a ciupercii unghiilor va dura 3-6 luni și va fi însoțit de utilizarea agenților speciali - antimicotice.

Ce medicament să prescrie, dermatologul va determina pe baza testelor. Problemele cu unghiile de la picioare pot fi cauzate de diferite tipuri de ciuperci, iar abordările de tratament vor varia în funcție de agentul cauzal al ciupercii. Se determină prin metoda culturii, sau însămânțare.

ciuperca unghiilor de la picioare

Medicamente și unguente eficiente

Publicitatea ne convinge că este posibil să se vindece ciuperca unghiilor de la picioare cu ajutorul lacurilor și alifiilor, dar medicii nu garantează succesul unui astfel de autotratament. În primul rând, vă pot ajuta în stadiile inițiale și, în al doilea rând, cu condiția să găsiți exact unguentul care este eficient împotriva agentului dumneavoastră patogen.

Agenții antifungici externi includ medicamente cu ingrediente active:

 • clotrimazol;
 • clorhidrat;
 • miconazol;
 • ciclopirox.

Pentru tratamentul ciupercii unghiilor de la picioare în stadiu avansat, vor fi necesare medicamente sistemice.

- Înainte de a folosi creme și unguente împotriva ciupercii, vă sfătuiesc să efectuați spălare igienă. Faceți o baie de picioare cu soluție de sifon: 1 lingură în 3 căni de apă. Temperatura trebuie să fie confortabilă, dar să nu depășească 36°C. Trebuie să aburiți picioarele - 25-30 de minute. Apoi ștergeți cu atenție și uscați pielea și unghiile. Înainte de a aplica crema, faceți un „cadru" în jurul unghiei afectate cu un plasture spiralat. Acest lucru este necesar pentru ca produsul să ajungă exact pe stratul aspru al plăcii unghiei și nu pe pielea delicată, pe care apare iritația, - explicădermatolog, medic de cea mai înaltă categorie Alexey Khairetdinov.

Remedii populare

- În practica mea, tratamentul ciupercii unghiilor cu utilizarea propolisului a avut un succes destul de mare. Pacientului i s-a prescris un antimicotic sistemic și o tinctură de propolis alcoolică 15% pentru uz extern. Are un efect benefic asupra sistemului imunitar si actiunea antimioticelor. După un tratament de trei luni, pielea a fost complet restaurată, - spunedermatolog Alexey Khairetdinov.

Dar este necesară o conversație preliminară cu un medic, deoarece același remediu poate ajuta pe cineva și poate provoca dermatită în altul.

Ce să faci dacă ciuperca nu dispare?

Se întâmplă ca câteva luni de tratament al ciupercii să nu dea niciun efect: boala rămâne, iar unghiile sănătoase cresc prea încet. Apoi experții vor recomanda în primul rând schimbarea medicamentelor cu antimicotice dintr-un alt grup și vor prescrie medicamente care stimulează creșterea plăcii unghiei.

Dacă nici terapia externă, nici terapia sistemică, nici schimbarea medicamentelor nu ajută, acesta este un motiv serios de spitalizare.

În cazuri rare, când se observă o infecție bacteriană, poate fi indicată o operație de îndepărtare a plăcii unghiei.

prevenirea ciupercii unghiilor

Prevenirea ciupercii unghiilor la domiciliu

Prevenirea ciupercii unghiilor de la picioare se reduce în primul rând la igiena personală. Dacă picioarele nu sunt spălate mult timp, lăsați-le să transpire, riscul de a dezvolta o ciupercă va crește semnificativ. Cel mai adesea, această boală este preluată în băile publice: băi, saune, centre de fitness pentru duș. Experții vă sfătuiesc să jucați în siguranță și să puneți papuci în astfel de locuri și să aplicați crema Barrier.

Pătrunderea ciupercilor în piele este facilitată de abraziuni, crăpături la nivelul picioarelor, precum și de uscarea insuficientă a picioarelor după procedurile de apă, astfel încât starea picioarelor trebuie monitorizată cu atenție.

Dacă ați experimentat deja ciuperca unghiilor de la picioare și ați depășit-o, există riscul de recidivă. Încă câteva reguli vă vor ajuta să o reduceți:

 • ștergeți pielea la fiecare două până la trei săptămâni cu produse care conțin medicamente antifungice, alcool salicilic sau apă acidulată cu oțet sau suc de lămâie;
 • dezinfecteaza hainele, lenjeria de pat, pot fi fierte sau calcate cu un fier de calcat incins;
 • mai puțin probabil să poarte îmbrăcăminte sintetică;
 • schimbați mai des articolele de igienă personală, cum ar fi prosoape și bureți.

Întrebări și răspunsuri populare

Care sunt primele semne ale ciupercii unghiilor de la picioare?

Pielea din jurul unghiei începe brusc să se înroșească, să mâncărime și să se dezlipească. Platina unghiei devine tulbure, se exfoliază. Pe unghie pot apărea pete de culoare gri-galben. Simptomele pot apărea dintr-o dată sau, dimpotrivă, încep să apară treptat pe măsură ce infecția fungică se dezvoltă.

Care este pericolul de a rula ciuperca unghiilor de la picioare?

În primul rând, o infecție a plăcii unghiei îți face imunitatea în ansamblu vulnerabilă. În al doilea rând, măsurile întârziate de combatere a ciupercii complică și prelungesc procesul de vindecare. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât va fi mai ușor și mai eficient. În al treilea rând, ciuperca poate începe să se răspândească la unghiile învecinate. În al patrulea rând, într-un caz avansat de ciupercă a unghiilor, este necesar să îndepărtați complet placa unghiei.

Care medic tratează ciuperca unghiilor de la picioare?

Ar trebui să contactați un dermatolog-micolog dacă aveți simptome de ciupercă, mai ales după ce ați vizitat o piscină sau o baie publică. Acest medic tratează infecțiile fungice ale pielii picioarelor și unghiilor.