Ciuperca pielii piciorului

Dacă o persoană dezvoltă o ciupercă pe picioare, este important să începeți tratamentul în timp util și adecvat. Faptul este că o boală fungică a pielii picioarelor este contagioasă și, dacă nu începeți imediat să luptați împotriva bolii, toți membrii familiei pacientului sunt expuși riscului de a infecta. Tratamentul este prescris de un medic, va depinde de tipul de patologie, de gradul de afectare a pielii, precum și de starea generală a persoanei.

dureri de picioare cu infecție fungică

Cauzele apariției ciupercilor pe picioare

Când ajunge pe pielea picioarelor, ciuperca nu provoacă întotdeauna micoze și, pentru ca primele simptome să apară, factorii negativi trebuie să afecteze corpul uman. Următoarele motive negative afectează dezvoltarea micozei:

mersul desculț ca o cauză a infecției fungice
 • slăbirea forțelor imune ale corpului;
 • utilizarea medicamentelor grele și toxice;
 • nerespectarea regulilor de igienă a picioarelor și degetelor de la picioare;
 • prezența fisurilor, rănilor și abraziunilor pe degetele de la picioare și picioare, prin care sporii fungici pot pătrunde în corp.

Locurile de infestare cu ciuperci sunt podelele umede ale piscinelor, saunelor și dușurilor din săli de sport.

O infecție fungică intră în organism într-un mod de contact-gospodărie atunci când un adult sau un copil intră în contact cu un purtător bolnav sau obiecte pe care trăiesc sporii fungici. Adesea, ciuperca piciorului poate fi ridicată în locuri publice - vestiare, dușuri, piscine, pe plajă. Boala poate trece și atunci când porți pantofii altcuiva, pe care trăiesc sporii agentului patogen. Nerespectarea regulilor de igienă de bază duce la consecințe nedorite care provoacă patologii fungice ale picioarelor și unghiilor de la picioare. Este posibil ca purtătorul să nu afle întotdeauna la timp că are o ciupercă a piciorului, deoarece simptomele apar doar sub confluența unor circumstanțe nefavorabile. Dar o astfel de persoană este încă contagioasă, iar acest lucru este periculos pentru cei apropiați, care riscă, de asemenea, să primească o infecție infecțioasă.

Simptome și tipuri

Micoza picioarelor are următoarele forme:

 • squasimous;
 • dishidrotic;
 • intertriga;
 • onicomicoza;
 • candidal.

Scuamos

Simptomele inițiale ale unei ciuperci de această formă pot fi găsite doar pe un picior, cu toate acestea, odată cu progresia patologiei, se observă o manifestare pe celălalt picior. Boala arată ca un defect al pielii, pe care se formează inflamația, acoperită cu peeling. Ciuperca scuamoasă a piciorului nu se caracterizează întotdeauna prin apariția mâncărimilor și a disconfortului, prin urmare, pentru mulți, această boală rămâne neobservată și este imposibil să o determinați fără cercetări de laborator.

Dacă ciuperca piciorului nu este vindecată în timp util, leziunea infecțioasă trece la picioarele inferioare, atunci va fi mult mai dificil să se facă față problemei. De asemenea, ciuperca poate fi localizată pe viței, cu toate acestea, aceste complicații sunt rare.

Dishidrotic

Primele semne ale unei ciuperci pe picioarele acestei forme se caracterizează prin formarea de bule pe arcada piciorului, care cresc treptat în dimensiune și ating un diametru de până la 10 mm. După ce erupția se deschide, doare, eroziunea apare în locul ei. Locurile de deteriorare sunt rănite, există cazuri de inflamație bacteriană. După ce pielea din zonele afectate se vindecă, boala se transformă într-o formă scuamoasă. Cu un tip dishidrotic, pielea de pe două picioare este rareori afectată, dacă nu începeți tratamentul în timp util, se dezvoltă o formă neglijată, în care etapele remisiunii vor alterna cu o exacerbare.

Intertriga

simptome de ciuperci pe picioare

Intertriga sau forma interdigitală a ciupercii piciorului este cea mai frecventă formă de boală a pielii.

Cel mai adesea, pielea este afectată între degetele 4 și 5 de la picioare. Boala se manifestă sub forma formării unor zone moarte, solzoase, care se desprind din stratul normal al epidermei.

Dacă nu oferiți asistență în timp util, atunci locurile fulgioase încep să se ude, pacientul simte durere și mâncărime. Mai mult, rănile și eroziunea se formează pe zonele afectate, care sunt greu de eliminat. Dacă nu faceți nimic și ignorați simptomele, boala se revarsă într-o formă cronică, care este predispusă la recidive frecvente.

Onicomicoza

Boala se caracterizează prin faptul că ciuperca este localizată pe unghii și degetele de la picioare. La început, ciuperca unghiilor de la picioare se manifestă ca o leziune pe marginea liberă a unghiei, pe care se formează pete și dungi de o nuanță gălbuie. Există următoarele tipuri de ciuperci pentru unghii și picioare:

 • Hipertrofic. Placa de unghii devine îngroșată, îngălbenită, ușor distrusă. Sub leziunile deteriorate, pielea afectată a degetului este vizibilă.
 • Atrofic. Unghia se subțiază, se prăbușește rapid, iar derma de sub ea devine keratinizată.
 • Onicomicoza cauzată de mucegaiuri. Placa de unghii devine mai subțire, culoarea sa devine negru, maro, gălbuie sau verde. Boala este o complicație a celor 2 tipuri anterioare de patologie.

Candidal

ciuperca de la picior

Ciuperca afectează pielea dintre degete și, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la infecții bacteriene.

Acest tip de boală este cauzată de o ciupercă patogenă asemănătoare drojdiei numită Candida.

Focurile de inflamație sunt adesea localizate pe piele între 3 și 4 sau 4 și 5 degete. Țesuturile din aceste locuri se inflamează, se dezvoltă edem și adesea se va alătura o complicație bacteriană.

Dacă ciuperca nu este îndepărtată în stadiul inițial, se formează pustule, fisuri și eroziune din care este greu să scapi chiar și cu ajutorul unor medicamente puternice.

Metode de diagnostic

Pentru ca tratamentul ciupercii pe picioare să fie eficient, este important să identificați agentul patogen și să faceți un diagnostic precis. Pentru a face acest lucru, merită să vizitați un medic, care adesea, după prima examinare vizuală, va putea determina patologia. Dacă patologia pielii pare suspectă sau nu dispare pentru o lungă perioadă de timp în timpul tratamentului, va fi necesar să treceți un test de sânge și urină, precum și să efectuați un studiu de diagnostic suplimentar care vă va ajuta să determinați tipurile de agenți patogeni și susceptibilitatea lor la medicamente antifungice. Pentru a face acest lucru, o bucată din derm este preluată din focarul deteriorat și examinată la microscop. Pentru a verifica dacă există celule maligne în țesuturi, biopsiile sunt luate din zonele deteriorate.

Cum se tratează?

diagnosticul de laborator al ciupercii piciorului

Există multe boli fungice, pentru a le distinge și a prescrie tratamentul corect, se efectuează teste de laborator.

Pentru a vindeca ciuperca piciorului și a preveni recidiva, trebuie să consultați un medic pentru sfaturi și să urmați măsuri de diagnostic. Dacă diagnosticul este corect, puteți începe terapia, în care sunt utilizate medicamente sistemice și locale. Este eficient să fiți tratați într-un stadiu neeliberat, apoi, în timpul perioadei de terapie, puteți obține cu mijloace pentru uz extern sub formă de creme, unguente și spray-uri. De asemenea, este posibil să tratați ciuperca piciorului cu remedii casnice. Dacă boala a lovit straturile profunde ale dermei și ale plăcilor unghiei, se recomandă utilizarea unui medicament sistemic pentru combaterea ciupercii.

Tratamentul cu remedii populare este eficient numai în combinație cu utilizarea medicamentelor, altfel boala amenință dezvoltarea unor complicații periculoase.

Tratamentul cu medicamente

Un medicament eficient și eficient trebuie prescris de un medic. Dacă te auto-medicezi și ignori sfaturile unui specialist, poți provoca complicații grave, pe care cel mai eficient remediu nu le va putea face față imediat.

Terapie cu remedii populare

Tratamentul ciupercii piciorului cu remedii populare la domiciliu trebuie convenit cu medicul. Este important să știți că medicamentele puternice sunt folosite pentru tratarea ciupercilor picioarelor și unghiilor, căile medicale populare pot fi utilizate ca terapie auxiliară, deoarece este ineficient să combateți singură boala acasă. Există diverse rețete care utilizează plante medicinale care au proprietăți antimicrobiene, dezinfectante și de vindecare a rănilor. Un remediu popular pentru ciuperci este accesibil și ieftin, dar care metodă de acasă este cea mai bună de utilizat și ce fel de rețetă este potrivită într-un anumit caz, ar trebui să consultați un medic. Cele mai bune rețete sunt prezentate mai jos:

 • Decoct cu ierburi de mușețel, patlagină și sfoară. Se amestecă ingredientele, luând câte 1 lingură fiecare. l. Se toarnă totul într-o cratiță și se toarnă 1 litru de apă fierbinte, se fierbe și se lasă să fiarbă până la 10 minute. După bulion, strecurați și spălați cu el mâinile, picioarele și alte părți ale corpului afectate înainte de culcare. Esența procedurii este să o desfășurați în mod regulat, atunci această metodă va fi eficientă și va ajuta la tratarea ciupercii mai devreme.
 • Infuzie de ceapă și sunătoare. Curățați ceapa și tăiați-o în 4 bucăți. Iarba de sunătoare trebuie uscată. Se toarnă ceapa și 50 g sunătoare cu 2, 5 litri de apă clocotită. Înfășurați recipientul cu materii prime și lăsați la infuzat pentru o zi. Seara, aplicați o compresă de la perfuzie în zonele inflamate.

Prevenirea

Cea mai bună măsură preventivă în lupta împotriva ciupercilor care poate preveni o boală este întărirea apărării organismului. Această metodă este ieftină, dar cea mai eficientă și eficientă. Metodele medicamentoase și metodele alternative de tratament trebuie să fie convenite cu un medic, orice automedicație poate provoca complicații periculoase, care sunt apoi mult mai dificile și mai îndelungate.