Micoza picioarelor - simptome și tratament

Oprirea micozei(dermatofitoză, Tinea pedis) - o boală a pielii picioarelor, care este cauzată de ciuperci patogene sau oportuniste. Modificările pielii de pe picioare sunt caracterizate de peeling, care este însoțit de mâncărime. Cu leziuni severe, pe fondul pielii roșii și edematoase, apar eroziuni, fisuri adânci pe tălpi și în spațiile interdigitale, care sunt însoțite de durere și îngreunează mersul.

ciuperca pielii de pe picioare

Apariția medicamentelor antifungice moderne a îmbunătățit situația epidemiologică, dar piciorul de atlet rămâne una dintre cele mai importante probleme în dermatovenerologie. Utilizarea unor medicamente este limitată la vârstnici și la pacienții cu boli cronice.

Prevalența piciorului de atlet

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1/3 din populația lumii suferă de boli fungice, dintre care cele mai frecvente sunt micoza piciorului, incidența fiind în creștere anual.

Potrivit dermatologilor, 10-20% din populația adultă suferă de micoze ale picioarelor, la bărbați boala apare de 2 ori mai des decât la femei, la persoanele în vârstă mai des decât la tineri. La vârsta de peste 70 de ani, la fiecare al doilea pacient se înregistrează micoza piciorului, ceea ce se asociază cu o creștere a modificărilor metabolice și vasculare concomitente (diabet zaharat, varice etc. ). Ciuperca piciorului este din ce în ce mai mult diagnosticată la copii.

Milioane de oameni sunt în prezent afectați de această boală. În pericol sunt lucrătorii într-o serie de profesii: mineri, sportivi și personal militar.

Cauzele piciorului de atlet

Cele mai frecvente cauze de micoză a picioarelor sunt ciupercile dermatomicete: Trichophyton rubrum (90%), Trichophyton mentagrophytes, mai rar Epidermophyton. Uneori, piciorul de atlet poate fi cauzat de ciuperci din genul Candida.

Factori de risc pentru piciorul atletului:

 • Exogen (extern): microtraumatisme ale pielii picioarelor (bataturi, bataturi), crapaturi, transpiratie excesiva, purtarea pantofilor stramti, incaltaminte din materiale artificiale, nerespectarea regulilor de igiena personala, spalarea neregulata a picioarelor si uscarea defectuoasa cu un prosop .
 • Endogen (intern): vene varicoase și distonie vegetovasculară, care duc la alimentarea insuficientă cu sânge a pielii picioarelor; hipovitaminoza; luând glucocorticosteroizi, medicamente citostatice, antibacteriene și estrogen-progestative, care reduc imunitatea globală a organismului.

Infecția cu micoză a picioarelor poate apărea direct de la o persoană bolnavă și este posibilă transmiterea acesteia și prin contact casnic (în piscină, baie, în sală, prin pantofi, prosoape, covoare etc. ).

Dacă aveți simptome similare, consultați-vă medicul. Nu vă automedicați - este periculos pentru sănătatea dumneavoastră!

Simptomele piciorului de atlet

Principalele simptome ale micozei picioarelor:

 • mâncărime;
 • fisuri mici;
 • eritem (roșeață);
 • peeling;
 • bule;
 • keratinizarea pielii;
 • miros neplăcut și înțepător;
 • senzație de arsură și durere.

Primele semne de micoză a picioarelor se manifestă sub formă de mâncărime și arsuri în pliurile interdigitale ale picioarelor, pielea începe să se desprindă, să crape, să se înroșească, apar semne de umflare și inflamație. Se pot dezvolta complicații sub formă de erupție cutanată de scutec și eczeme ale pielii.

Varietăți de micoză a piciorului:

 • șters - se manifestă prin mâncărime moderată și roșeață a pielii;
 • acut - însoțit de mâncărime severă și leziuni ale pielii sub formă de fisuri; (onicomicoza) - se manifestă prin deteriorarea plăcilor unghiei, care devin groase și își schimbă culoarea;
 • oprelovidny - se formează zone de plâns;
 • scuamoase - apar solzi lamelari;
 • hiperkeratozică - însoțită de erupții cutanate sub formă de papule și plăci pe arcadele piciorului;
 • dishidrotic - continuă cu dezvoltarea edemului, a zonelor de plâns și a veziculelor.

Patogeneza micozei piciorului

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman, reprezentând 15% din greutatea totală a corpului. Îndeplinește multe funcții, protejează în primul rând organismul de efectele factorilor externi de natură fizică, chimică și biologică, de pierderea apei și, de asemenea, participă la termoreglare. Pielea este formată din trei straturi: epidermă, dermă și grăsime subcutanată.

Patogeneza micozei piciorului

Epiderma (stratul exterior al pielii) este principala barieră în calea pătrunderii ciupercilor în piele. Este un epiteliu stratificat stratificat cheratinizat, care, la rândul său, este format din cinci straturi și îndeplinește funcția de barieră. Keratinocitele sunt principalele celule ale epidermei. Conțin cheratina proteică, care creează stratul exterior al pielii și îi conferă elasticitate și rezistență. Celulele keratinizate ale epidermei sunt în mod constant exfoliate.

structura epidermica

Dermatomicetele produc enzime numite keratinaze care descompun cheratina. Datorită acestui fapt, ciupercile pătrund în straturile de suprafață ale pielii, unde continuă să existe în viitor. Peretele celular al dermatomicetelor conține manan, substanțe care pot suprima imunitatea celulară locală. Ciuperca T. rubrum, datorită acțiunii manans, împiedică reproducerea keratinocitelor, ca urmare, descuamarea solzilor cornoase de la suprafața pielii încetinește și se dezvoltă o infecție cronică.

Clasificarea și etapele de dezvoltare a micozei picioarelor

Codul conform Clasificării Internaționale a Bolilor din a 10-a revizuire (ICD-10) este B35. 3.

Clasificare în funcție de agentul patogen:

 • Keratomicoza (pitiriazis versicolor).
 • Dermatofitoză (microsporie, tricofitoză superficială, micoză a picioarelor, micoză a pielii netede, micoză a pliurilor inghinale, onicomicoză).
 • Candidoza (candidoza pielii, unghiilor).
 • Micoze profunde (blastomicoză, sporotricoză, cromomicoză).

Clasificare conform ICD-10

 • B35. 1 Micoza unghiilor.
 • B35. 2 - Micoza mâinilor.
 • B35. 3 - Micoza picioarelor.
 • B37. 2 - Candidoza pielii și unghiilor.

Clasificarea localizării:

 • Micoza pielii.
 • Micoza pliurilor.
 • Micoza mâinilor.
 • Micoza picioarelor (forma scuamoasă, hiperkeratotică, intertriginoasă, dishidrotică).
 • Onicomicoză (distală, superficială, proximală).

Clasificare clinică:

 • Forma ștearsă se manifestă prin peeling în pliurile interdigitale III-IV ale picioarelor. Peeling ușor poate fi și pe talpă și pe suprafețele laterale ale picioarelor.
 • Forma intertriginoasă se manifestă prin hiperemie în pliurile interdigitale ale picioarelor, fiind posibilă și apariția bulelor care provoacă formarea de eroziuni și fisuri. Mâncărime și arsuri marcate subiectiv.
 • Cu o formă dishidrotică, pe pielea arcadelor și pe suprafețele laterale ale picioarelor apar bule grupate. Mai des apar pe pielea sănătoasă, apoi cresc în dimensiune, se îmbină și formează vezicule mai mari cu mai multe camere. Când bulele se deschid, se formează eroziuni.
 • Forma scuamos-hiperkeratotică se caracterizează prin îngroșarea locală sau pe scară largă a stratului cornos al suprafețelor laterale și plantare ale picioarelor. Zonele afectate ale pielii sunt acoperite cu scuame mici asemănătoare tărâțelor. Peeling-ul este vizibil mai ales în pliurile pielii. Crăpăturile provoacă durere la mers.

Clasificarea clinică este foarte convenabilă din punct de vedere practic pentru determinarea tacticilor de tratament ulterioare și monitorizarea pacientului.

Pe baza tabloului clinic al bolii, se poate judeca agentul cauzal al bolii. De exemplu, forma dishidrotică apare adesea cu piciorul de atlet cauzată de Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale, forma scuamos-hiperkeratotică este asociată mai des cu T. rubrum, cursul cronic și procesul larg răspândit sunt caracteristice ciupercilor oportuniste Candida spp. și Aspergillus.

Complicații ale micozei picioarelor

 • Alergie la ciuperci.Sub acțiunea ciupercilor se formează o sensibilizare polivalentă, adică organismul devine mai sensibil la deșeurile ciupercii, care ne sunt străine și sunt alergeni puternici. Organismul reacționează mai brusc, ceea ce se manifestă prin diverse erupții cutanate și reacții, boli cronice de natură alergică, cum ar fi eczema pielii. Este posibil să se dezvolte sau să se agraveze cursul unor patologii precum astmul bronșic, dermatita alergică, dermatita seboreică și psoriazisul. În plus, o persoană poate dezvolta mai des complicații alergice profesionale și intoleranță la medicamente.
 • piodermie- boli pustuloase ale pielii (celulită, limfangite, flegmon și osteomielita oaselor piciorului), care pot duce la răni cutanate profunde, pe termen lung, care nu se vindecă. Piodermia este cauzată de faptul că bacteriile pătrund ușor prin eroziuni și crăpături ale pielii („poarta de intrare a infecției"). În același timp, temperatura crește, apar slăbiciune, stare de rău, care necesită corectare chirurgicală imediată.
 • Creșterea complicațiilor viralesub formă de negi din cauza prezenței hiperkeratozei și a fisurilor. Motivul este o încălcare a funcției de protecție a pielii, ca urmare a căreia devine mai susceptibilă la orice infecție, inclusiv la una virală.
 • Scăderea generală a imunitățiiși microcirculația afectată la extremitățile inferioare la pacienții cu boli somatice concomitente, cum ar fi diabetul zaharat și venele varicoase.
 • Răspândirea bolii la unghii și pielea mâinilor.Cu ciuperca unghiei, are loc deformarea lor, apariția unei unghii încarnate, panaritium (inflamația purulentă a țesuturilor degetelor), paronichia (inflamația rolului periungual) și detașarea completă a plăcilor de unghii.
 • Deteriorarea calității vieții.Formele acute de micoză a picioarelor sunt dureroase, îngreunează purtarea pantofilor și, odată cu dezvoltarea limfadenitei, sunt însoțite de starea generală precară de sănătate și febră.

Diagnosticul micozei picioarelor

Diagnosticul micozei picioarelor se bazează pe plângerile pacientului, anamneză, tabloul clinic și rezultatele de laborator. Micozele picioarelor se numără printre acele boli care necesită neapărat un studiu de laborator pentru a confirma diagnosticul clinic.

Principala metodă de confirmare a diagnosticului de micoză a piciorului este examinarea microscopică și cultura. Materialul este solzi de piele, care sunt răzuite de pe leziunea de pe piele cu un bisturiu sau sticlă, mai rar se folosește un test adeziv.

Diagnosticul de laboratormicozele includ examinarea microscopică și culturală a materialului pentru ciuperci. Examinarea microscopică este o metodă expresă de diagnosticare a unui agent patogen, care face posibilă dezvăluirea structurii ciupercilor în câteva ore. Cu examinarea microscopică, este posibil să se detecteze elemente ale ciupercii sub formă de filamente de miceliu și spori. Dezavantajul metodei este că este posibil să se obțină atât rezultate fals pozitive, cât și fals negative, ceea ce depinde de mulți factori: tehnica de preluare a materialului, caracteristicile depozitării și transportului etc.

Metoda culturală este cea mai precisă metodă de diagnosticare care vă permite să identificați tipul de ciupercă pentru numirea terapiei patogenetice. Pentru a se pregăti pentru analiză, pacientului nu i se recomandă să folosească niciun agent antifungic singur timp de 1 lună.

Când se prescrie terapie antifungică sistemică, se recomandă efectuarea unui test biochimic de sânge pentru a determina nivelul bilirubinei, AST și ALT din cauza necesității de a controla funcția ficatului și a tractului biliar, precum și pentru a preveni posibilele complicații.

Diagnosticul diferențial al micozei piciorului:

 • Forma scuamoasă se diferențiază de psoriazis, eczeme, keratodermie.
 • Forma interdigitală se diferențiază de impetigo, erupție cutanată de scutec și candidoză.
 • Forma dishidrotică se diferențiază de pustuloza palmo-plantară.

Tratamentul micozei picioarelor

Tratamentul trebuie efectuat sub supravegherea unui dermatolog.

Sarcina principală în lupta împotriva micozei picioarelor este detectarea, recunoașterea și tratamentul în timp util înainte de dezvoltarea ciupercii unghiilor, care necesită o terapie mai lungă și mai complexă (terapie antimicotică sistemică). În același timp, este important să existe medicamente eficiente care să corespundă caracteristicilor clinice moderne ale micozelor piciorului.

Înainte de a continua cu tratamentul bolii, dermatologul alege între posibilele opțiuni de tratament. În cele mai multe cazuri, sunt prescrise preparate topice. Baza tratamentului este utilizarea agenților antimicotici care au un efect divers. Stimulantele circulației sanguine și medicamentele sunt, de asemenea, utilizate pentru a elimina principalele simptome:

 • Agenți antifungici pentru terapie externă: creme, unguente, geluri etc. Se aplică extern de 1-2 ori pe zi timp de 4 săptămâni.
 • Cu hiperkeratoză semnificativă a picioarelor, terapia de exfoliere este efectuată preliminar: 1 dată pe zi timp de 3-4 zile, care acționează ca un cheratolitic, adică elimină stratul grosier, pregătind astfel pielea și îmbunătățind penetrarea agenților antifungici în dermului.
 • În prezența bulelor, se utilizează fukortsin, soluția se aplică extern de 1-2 ori pe zi timp de 2-3 zile. Apoi prescrieți preparate combinate de 2 ori pe zi extern timp de 7-10 zile.
 • Cu mâncărimi severe, se prescriu antihistaminice: 0, 001 g de 2 ori pe zi pe cale orală timp de 10-15 zile.
 • Dezinfectarea pantofilor de 1 dată pe lună până la vindecarea completă, puteți utiliza un spray, al cărui ingredient activ este metosulfatul de undecilenamidopropiltrimoniu.
 • Dacă plăcile de unghii sunt afectate, terapia antimicotică sistemică este obligatorie cu una dintre următoarele substanțe: terbinafină, ketoconazol, itraconazol, fluconazol pe cale orală timp de 3 până la 4 luni. Această terapie necesită observarea unui dermatolog, deoarece auto-tratamentul poate duce la complicații la nivelul organelor interne, în primul rând ficatul, tractul biliar, stomacul, precum și la ineficacitatea terapiei și la formarea rezistenței la tratament.

Este necesar să se trateze micoza piciorului, deoarece dacă ciuperca s-a instalat în piele, atunci fără tratament nu va merge nicăieri, ceea ce înseamnă că deșeurile ciupercii vor intra întotdeauna în țesuturile și sângele din jur, provocând sensibilizarea organismului. și dezvoltarea bolilor cronice de natură alergică.

Prezența unei ciuperci indică o scădere a imunității, iar pielea deteriorată de micoză practic nu îndeplinește o funcție de protecție. Astfel, toate condițiile sunt create pentru atașarea unei infecții bacteriene concomitente.

Un pacient cu micoză a picioarelor este o sursă activă de infecție pentru alte persoane și în special pentru membrii familiei, astfel încât tratamentul în acest caz este un mijloc eficient de prevenire a unei infecții fungice în rândul rudelor sănătoase și al persoanelor din jur.

Un mediu favorabil pentru dezvoltarea unei infecții fungice pe pielea picioarelor este un mediu umed, așa că ar trebui să încercați să păstrați pielea picioarelor întotdeauna uscată. Pentru a face acest lucru, în fiecare seară trebuie să vă spălați picioarele cu săpun și să uscați pielea cu un prosop de hârtie de unică folosință, acordând o atenție deosebită spațiului dintre degete.

Prognoza. Prevenirea

Prognosticul micozelor cutanate depinde în mare măsură de stadiul bolii la care a început tratamentul. Prin urmare, observând modificări ale pielii, nu ar trebui să amânați o vizită la medic. Cu tratamentul oportun și adecvat al micozei picioarelorprognozafavorabil: există un remediu complet pentru infecția fungică, pacientul își revine.

Dacă este lăsată netratată, ciuperca poate duce la complicații care nu numai că deformează forma unghiilor, ci afectează și starea corpului în ansamblu.

Prevenirea publică presupune prelucrarea locurilor publice: băi, saune, piscine, dușuri. Podelele, inventarul, precum și articolele de uz casnic trebuie dezinfectate. Personalul și persoanele care frecventează băile publice, saunele etc. trebuie să fie supuse unor examinări preventive regulate.